Sidkarta   |   Kontakt
 
Större textMindre text

Filmklipp om verksamheten

1. Ord och bild

2. Vackra böcker

3. Stjärnorna på Lillan: Bengt Ahlfors och Vivica Bandler

4. Fältarbetaren

5. Gamla arkivskatter blir ny musik 

6. Kriget i arkivet

 

Ord och bild

Då Svenska litteratursällskapets programchef Agneta Rahikainen började planera sin bok om Henry Parland, märkte hon snabbt att hon som anställd på SLS hade en stor hemmaplansfördel. Allt ursprungsmaterial som behövdes fanns nämligen redan samlat i Svenska litteratursällskapets arkiv.


Produktion: Peik Henrichson/Fri film

Vackra böcker

Grafikern Antti Pokela har vunnit flera pris för de böcker han formgivit på Svenska litteratursällskapets förlag.
Då Erik Wahlström för några år sedan recenserade en bok formgiven av Antti Pokela, konstaterade han följande: "Jag har funderat över trenden att göra allt vackrare böcker. Var ska det sluta?"


Produktion: Peik Henrichson/Fri film

Stjärnorna på Lillan: Bengt Ahlfors och Vivica Bandler

Vivica Bandler hjälpte på 1960-talet Bengt Ahlfors att komma i gång inom teatervärlden.
Nu skriver Ahlfors en personligt hållen biografi om Bandler med hjälp av material ur Svenska litteratursällskapets arkiv.


Produktion: Peik Henrichson/Fri film

  

Fältarbetaren

Professor Ann-Mari Häggman har varit en sann fältarbetare inom folkmusiken. Hon har varit med om att starta både Finlands svenska spelmansförbund och Finlands svenska folkmusikinstitut, som numera är en del av Svenska litteratursällskapet. Dessutom har hon sedan slutet av 1960-talet spelat in folkmusikskatter från alla hörn av Svenskfinland.

   
Produktion: Peik Henrichson/Fri film

Gamla arkivskatter blir ny musik

Musikertrion Som Folk har blivit mest känd för sitt fördomsfria sätt att förnya den traditionella folkmusiken. Trots att trion med Désirée Saarela-Portin (sång, gitarr, mandolin), Martina Krooks (fiol, sång) och Pontus Åkerholm (cittern, gitarr, sång) skapar musik med en modern touch, står alla tre musiker stadigt förankrade i den traditionella finlandssvenska folkmusiken.

Gamla bandupptagningar av finlandssvenska spelmän visar sig vara en stor inspirationskälla, och de kulturskatterna hittar trion bl.a. i Finlands svenska musikinstituts arkiv i Vasa.


Produktion: Peik Henrichson/Fri film


 

Kriget i arkivet

Dramadokumentären Slaget om Näsilinna började visas på biograferna i mars 2012. Manusförfattaren Robert Alftan är van att göra sin research på olika arkiv och har hittat bakgrundsinformation i bland annat SLS arkiv. Alftan har också donerat eget material till SLS arkiv.


Produktion: Peik Henrichson/Fri film

 

 

| Mer
Svenska litteratursällskapet i Finland | PB 158, 00171 Helsingfors | Tfn (09) 618 777 | info(a)sls.fi |